Fra pandemi til klimakampanjer og avtroppende nesten-diktatorer – 2020 har bydd på det meste. Selv om vi mer enn gjerne vil bli ferdig med dette «herrens år», tar vi oss likevel tid til en oppsummering.

Det amerikanske valget

Gambit H+Ks politiske avdeling brettet opp ermene og var klare for alt da valgurnene åpnet i november. Proud Boys truet med opprør, Donald gjorde et halvhjertet forsøk på statskupp og nesten hele regjeringen hans ble Covid19-syk. Det ble en nesten umulig oppgave å spå en vinner, men våre rådgivere, Simen og Zahra, gjorde så godt de kunne fra studioene til blant annet Nettavisen, Dagbladet og NRK. Joe gikk seirende ut til slutt – attpåtil med USAs første kvinnelige visepresident med indisk og afroamerikansk opphav.

Gambit-rådgiver Zahra blir viralhit

Og mens vi snakker om NRK må vi selvfølgelig innom rådgiver Zahras opptreden i Dagsnytt 18 som ikke gikk helt etter planen. Heldigvis tok ikke USA-eksperten vår journalistens premisser for god fisk, og ordnet opp raskt, og med glimt i øyet. Klippet ble delt på NRK.no, Nettavisen, VG.no og 730s Instagram-profil – til stor glede for det norske folk. Se hele klippet i videoen under.

Bonus: Zahra returnerer til NRKs studio i kanalens nyttårskavalkade. Se programmet 30. desember på NRK1

Verdens viktigste mål

I oktober lanserte vi Verdens viktigste mål på vegne av Norad. Kampanjen består av en lærerik test der du kan finne ut hvilket bærekraftsmål som er viktigst for deg, og ikke minst hvordan du kan bidra til å nå målet. Så langt har 110 000 personer tatt testen, og det kan du også – her!

«Alle» bruker TikTok

Først begynte de unge å bruke TikTok, mens vi andre hadde bedre ting å drive med. Når pandemien holdt oss hjemme fikk vi plutselig ikke noe bedre å drive med, og nå er «alle» på TikTok.

Instagram blir nettbutikk 🙁

Instagram mente tydeligvis at vi ikke brukte nok penger på netthandel i det økonomiske drømmeåret 2020, og endret grensesnittet sitt radikalt i november. Heldigvis er aldri internettet sen med å reagere, og tonen er ganske unison: Vi vil ha den gamle versjonen tilbake.

Nicki Minaj WAP

«I don’t cook I don’t clean» – alle kvinners nasjonalsang i disse hjemmekontortider.

Teams-skjorta

Du vet hvilken jeg mener. Den du slenger på deg ett minutt før du skal i kundemøte på Teams mens du bare har joggebukse på underkroppen. «Business on top – chill on the bottom.»

Dugnadsinflasjon

Erna maner til dugnad, Nakstad maner til dugnad, butikken på hjørnet maner til dugnad. Det er lov å være litt lei av dugnad nå altså (selv om du fortsatt må bidra i dugnaden).

Nakstad <3

Dugnadsmas eller ikke, kommunikasjonsbransjen elsker Nakstad. Hvorfor? Fordi han har gjort det kompliserte enkelt, samtidig som han inspirerer og motiverer oss i det som må sies å være vår tids tøffeste kollektive prøvelse.

BLM

Black Lives Matter-bevegelsen fikk et nytt oppsving etter enda en runde med politivold i USA, og denne gangen var den mer «meta» enn tidligere. I stedet for å dele en svart skjerm eller skrive #BLM, begynte sosiale medier å kreve selvopplæring og forbrukermakt. Hvor mange melaninrike personer følger du egentlig i sosiale medier? Hva vet du om slaveriet? Og bruker du faktisk pengene dine i forretningene til personer som ikke er lyse i huden? Det er fint å skrive velmenende statustekster, men 2020 har lært oss at det skal mer til for å skape faktisk endring.

Munnbind

Etter å ha ristet på hodet av asiatiske turister i årevis, måtte Ola Nordmann til slutt krype til korset og gå til innkjøp av munnbind. Engangsvarianten er forferdelig dårlig for miljøet, mens gjenbruksmunnbindet ikke er like smittesikkert (bare innrøm det, du vasker det ikke mellom hvert bruk du heller). Skulle du være så uheldig å glemme munnbindet ditt blir du sittende ganske skamfull med skjerfet over ansiktet og se unnskyldende på dine medreisende. Det går fint det altså, bare du ikke er en …

Erna setter trenden. Foto: Skjermdump Instagram

… Karen

Hun har vært med oss en liten stund allerede, men har virkelig fått vist seg frem det siste året. Og nei, vi mener selvfølgelig ikke vår flinke kreatør Karen, vi mener kvinne 45, med sideskill, som forlanger å få snakke med daglig leder og som nekter å bruke munnbind. De er kanskje aller mest utbredt i USA, men vi har noen her hjemme også, for eksempel en viss forhenværende trimdronning som synes Syria er et hyggelig sted å feriere. Det er lov å være uenig med myndighetene, men gjør oss alle en tjeneste – skriv kronikk, mens du følger reglene.

Klassisk «Karen» – her eksemplifisert av @lisapedace på TikTok. Foto: Skjermdump TikTok

Digitale (globale!) arrangementer

I mars førte nedstengingen til at event-avdelingen hos oss måtte gjøre helomvending. Den virkelig store testen på om vi ville lykkes med snuoperasjonen var Act #ForNature – et globalt arrangement med foredragsholdere og gjester fra hele verden, som vi gjennomførte på vegne av Klima- og miljødepartementet. Prosjektet ble en kjempesuksess og har gitt oss en helt ny kompetanse som vi siden har brukt i flere andre kundeforhold. Les hele caset her.

Faglig påfyll til morgenkaffen

Har du kjedet deg i hjemmekontorstolen i 2020? I så fall så har du gått glipp av Gambit H+Ks digitale frokostseminarer. Hos oss har både arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen, FrP-leder Siv Jensen og vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i Statens vegvesen vært på plass. Men frykt ikke – vi lover like spennende gjester og temaer til neste år. 

PS5-lansering

Der satt vi og trykket det vi kunne i de skarve timene Elkjøp hadde avsatt til å kvitte seg med første runde med Playstation 5-konsoller – til ingen nytte selvfølgelig. Alt ble revet bort av noen hacker-kyndige incels, og så lagt ut på Finn.no til blodpris rett etterpå.

Hvis du ikke har 50 000 lett tilgjengelig før jul, så kanskje en PS5-eske kan friste? 500 kroner skal selger ha for dette «samlerobjektet». Foto: Skjermdump Finn.no

Møteplass Oslo på Litteraturhuset

Da Arendalsuka ble avlyst var det en litt betutta gjeng som satt på hjemmekontor og lurte på hvor de skulle dra når Madame Reiersen ikke lenger var noe alternativ. Heldigvis tok samfunnsavdelingen vår saken i egne hender og arrangerte Møteplass Oslo på Litteraturhuset. Med over 3000, hovedsakelig digitale, deltagere fra næringsliv, politikk og media klarte vi å fylle tomrommet sånn noenlunde. Neste år håper vi Arendalsuka er tilbake.

Simen <3  

Simen har stilt opp som Gambit H+Ks ansikt utad i utallige artikler og ekspertopptredener gjennom hele 2020. Det er tankelederskap i praksis. (Ta kontakt med oss hvis du vil bli like god som Simen på tankelederskap ;))

Simen har brukt 2020 godt og har blant annet stilt opp som fast ekspertspaltist i Nettavisen. Foto: Faksimile Nettavisen

Gambit H+K i London

I februar, mens verden fortsatt fremsto ung og uskyldig, dro hele Gambit-gjengen til London på teambuilding. I grevens tid, for bare et par uker etterpå var det lockdown, og ingen har sett innsiden av en flyplass siden.

Queen’s Gambit begynner på Netflix

Det har i utgangspunktet ingenting med oss å gjøre, bortsett fra at det er en god serie med samme (fortreffelige) navn som oss. Terningkast 5.

Og med det kan vi konkludere med at 2020 har vært et ganske rart og utfordrende år, men med noen lyspunkter mellom slagene. Vi vet ikke hvor ambisiøse vi skal være med våre personlige og profesjonelle KPI-er for neste år, men la oss håpe at 2021 blir hakket bedre enn det forrige.

Vi ønsker alle en smittefri jul og et vaksinert nytt år!