I midten av august gikk Møteplass Oslo av stabelen med deltagere fra næringsliv, politikk og media. Aktivitetene ble arrangert som et alternativ til Arendalsuka.

Totalt deltok mer enn 3 000 personer – både fysisk og via strømming. Programmet var fullspekket med betimelige foredrag og debatter, der flere bransjer og sektorer satte viktige temaer på den politiske dagsordenen. Når Norge skal ut av koronakrisen, er det nemlig helt avgjørende at vi finner de gode løsningene sammen.

– Dette var utrolig gøy, og vi fikk veldig gode tilbakemeldinger. Vi håper selvsagt Arendalsuka går som planlagt til neste år, og vi har veldig lyst til å gjøre noe lignende igjen. Jeg håper Møteplass Oslo kan bli et supplement, sier Peter Skovholt Gitmark, leder for samfunnsavdelingen i Gambit H+K.

Byggebransjen sterkt representert
På første dag var byggenæringen godt representert i debatter og foredrag. Her var aktører som Statens Vegvesen, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Sweco og Oslo Kommune til stede for å diskutere bransjens retning etter koronakrisen, samt bærekraft og mangfold. Med på diskusjonene var blant annet vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, leder av Stortingets transportkomité Helge Orten, Skanska-sjef Ståle Rød, Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen, Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten Oslo Kommune og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

Teknologi, demokrati og det amerikanske valget
Microsoft og NUPI diskuterte hvordan vi beskytter demokratiet vårt i en tid med økning i cyberangrep, falske nyheter og svindelforsøk – som krever økt årvåkenhet og bevisstgjøring rundt den digitale sikkerheten. I panelet satt Berit Svendsen, internasjonal sjef i Vipps, Roar Thon, fagdirektør sikkerhetskultur ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet, NUPI-forsker Lars Gjesvik og Casper Klynge, VP European Government Affairs i Microsoft.

Den amerikanske ambassaden var også på teknologisporet, og snakket om hvordan falske nyheter og desinformasjon påvirker oss i våre daglige liv. I tillegg hadde ambassaden, i samarbeid med Washingtonseminaret, en egen sesjon om det kommende amerikanske valget, og hvordan koronapandemien har gjort valgkampen mer digital. 

Finans og arbeidsliv
Torsdagen ble sparket i gang av Investinor, som diskuterte hvordan offentlig kapital kan mobilisere private investorer til å satse på morgendagens næringsliv – også i krisetider. Med oss hadde vi Herbjørn Skjervold, partner i ProVenture, Ivar Horneland Kristensen, administrerende i Virke, Terje Lien Aasland (Ap) i næringskomiteen på Stortinget og Kari Elisabeth Olrud Moen, statssekretær i Finansdepartementet.

Teknologi byr på muligheter, men også utfordringer på arbeidsplassen. For Yrkestrafikkforbundet (YTF) var det viktig å diskutere hvor mye overvåkning vi skal tillate på arbeidsplassen. Med i diskusjonen var Øystein Svendsen, administrerende direktør i Unibuss AS og nestleder i NHO transport, Trude Valle, hovedtillitsvalgt i Tide og nestleder i Yrkestrafikkforbundet; Ole A Hagen, kommunikasjons- og markedsdirektør i PostNord AS og nestleder i NHO transport og logistikk og Marius Træland, advokat i Yrkestrafikkforbundet.

Fag og politikk i Gambit-regi
Gambit H+K sto også for en rekke egne foredrag og debatter. Bland dem var en paneldebatt om hvordan nå og engasjere unge målgrupper. På scenen hadde vi Karen Brynildsen, fagansvarlig for unge målgrupper i Gambit H+K, Even Westerveld, leder for mennesker og merkevare i Vipps, Frida Marie Grande, rådgiver i Amnesty International Norway, Cecilie Victoria Jensen, sjef for digitale medier i Høyre og Anne-Sofie Åmodt, analytiker i Opinion.

Jan Ottesen og Simen Johannessen, seniorrådgivere i Gambit H+K, diskuterte hva kommunikasjonsfolk og mediene har lært av koronakrisen sammen med Retriever og Medier24.

Stein Kåre Kristiansen og Ottesen, rundet av dagene med politisk diskusjon på Park 29. Henrik Asheim og Bjørnar Skjæran gjestet P29 for å diskutere hvilket parti som er best rustet til å sitte i regjering, og Ketil Solvik-Olsen kom nærmest direkte fra USA for å snakke om det amerikanske valget og lederdiskusjoner i Fremskrittspartiet.

Tusen takk til alle bidragsytere og samarbeidspartnere som var med å gjøre Møteplass Oslo til en suksess.