Blant alle som skal være med i debatter under Arendalsuka finnes det både mer og mindre trente debattanter. Har du lite erfaring og ikke rukket å trene i forkant er det likevel muligheter.

– Det er ikke for sent å gjøre forberedelser selv om du skal i debatt om bare få timer, sier seniorrådgiver Erik Molland. Han ledet i seks år debattprogrammet 1730 på P4.

– Bruker du de siste timene fram mot debatten riktig, øker sjansen for å lykkes betraktelig, sier han. Han har satt opp noen konkrete tips du kan følge i innspurten til debatten.

Øv med en kollega

Dette er kanskje et kjedelig råd, men det er det aller viktigste. Den største feilen de fleste debattdeltakere gjør er at de lar være å øve. Mange tror det er tilstrekkelig å ha lest seg opp på temaet for debatten og ha noen stikkord på et papir. Skal du klare å komme godt fram med argumentene dine må du ha sagt dem høyt. Trening med en kollega en times tid betyr mye.

Spiss argumentene dine

Skriv ned dine to-tre beste argumenter du vil ha fram i debatten. Luk vekk fremmedord. Tilfør noen spennende ord, språklige bilder eller kontraster. Spiss formuleringene. De bør være knappe og skarpe. Kan noen bli provosert over det du vil si? Bra, det øker sjansen betydelig for at folk vil lytte.

Våg å vær uenig

Det kjedeligste og mest forglemmelige er innlegg som bare er støtteerklæringer til det andre allerede har sagt. Skal du få folk til å høre etter må du våge å være uenig. De aller fleste arrangører inviterer deltakere med ulike meninger og perspektiver, nettopp fordi dette gir de mest interessante debattene. Våg å gripe ordet når det kommer innlegg du er uenig i.

Hiv deg utpå tidlig

Våg å be om ordet. Og når du først får det, få fram hovedpoenget ditt så tidlig som mulig. Sitter du pent og venter på at du skal få spørsmål om akkurat det du vil si, er sjansen stor for at du ikke fått fra hovedbudskapet ditt. Hovedbudskapet skal du helst få fram i første innlegg, og du skal gjenta det flere ganger i debatten. Er du raffinert klarer du å formulere hovedbudskapet på litt ulikt vis så det høres friskt ut hver gang.,

Hill+Knowlton er på Arendalsuka med flere spennende arrangementer. 

Seniorrådgiver Erik Molland er fagansvarlig for medietrening i Hill+Knowlton.