For alle som er interessert i politikk vil 2020 kunne bli et veldig innholdsrikt år. Seniorrådgiver Jan Ottesen presenterer 10 politiske godbiter som du ikke kan gå glipp av i året som akkurat har begynt. Hva mener du blir viktigst i året som kommer?

1. Får vi FREXIT ?

Hvor: FrPs hovedkontor på Egertorget

Når: Veldig snart

Retur av IS-kvinne, med barn, har satt fyr i kommentatorfeltene og regjeringspartiet FrP. At KrF og Venstre feirer vedtaket som en stor seier har ikke bidratt til å roe situasjonen. Et allerede fullt beger begynner nå å renne over for mange i FrP, samtidig som mange av regjeringspartnerne for alvor begynner å bli lei av truslene fra FrP. Får vi en FREXIT eller overlever regjeringen nok en gang?

2. Snart Brexit ?

Hvor: London og Brussels

Når: 31. januar

Blir det en Brexit allerede 31. januar, eller blir det nye utsettelser? Vi holder pusten, leser oss opp på handelspolitikk og venter i spenning.

3. Vil hundreåringen holde koken ?

Hvor: Over hele landet (hovedarrangement på Lillehammer)

Når: starter 7. februar

Senterpartiet fyller 100 år og skal behørig feire seg selv. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har gått inn i 2020 med distriktsopprør og sterke målinger i ryggen. Vil han klare å holde på populariteten også i 2020?

4. Ny(e) nestleder(e) i Høyre ? 

Hvor: Høyres landsmøte, Oslo

Når: 27. mars – 29. mars

Landsmøtene i Høyre har sjeldent vært synonymt med mye spenning. I år er det imidlertid tilløp til puls. Bent Høie har varslet at han ikke tar gjenvalg og i Distrikt-Høyre tenker man høyt om alternativer til Jan Tore Sanner. Får Erna en eller to nye nestledere?  

5. Trine, Abid eller Sveinung?


Hvor: Venstres landsmøte, Gardermoen


Når: 17.-19. april


Venstre sliter hardt med oppslutningen og på vårens landsmøte er hele ledelsen i spill. Klarer Trine Skei Grande å holde på makten, eller skal 2020 blir Abids Rajas store år?

6. Ketil kommer hjem

Hvor: Jæren/Oslo

Når: Juni/juli 

Få politiske comback har vært varslet grundigere enn Ketil Solvik-Olsens retur fra USA. Det store spørsmålet er om han har en regjering å komme hjem til og om han takker ja til Stortingsnominasjonen.

7. Hvem skal utfordre Trump ?

Hvor: 2020 Democratic National Convention, Milwaukee USA

Når: 13. – 16. juli

I juli skal Demokratene formelt beslutte hvem som stiller mot president Donald Trump. Blir det Jo Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, eller en helt annen som skal være motkandidaten til president Donald Trump ?

8. Four more years ?

Hvor: USA

Når: 3. november

Årets desidert største høydepunkt for alle som liker politikk. For 59. gang går amerikanerne til urnene for å velge president. Vil president Trump bli gjenvalgt eller har tiden kommet for at USA skal få sin første kvinnelige president?

9. Hvem stiller i 2021?

Hvor: 11 fylker

Når: Desember

11 fylkeslag skal i løpet av høsten nominere sine kandidater til stortingsvalget 2021. Det er stor spenning knyttet til hvem som tar gjenvalg, hvem som får gjenvalg og hvilke nye kandidater som kommer inn. Dette blir også den første stortingsnominasjonen siden kommunereformen.

10. Hvor går Jonas og Arbeiderpartiet?

Hvor: Youngstorget, Oslo

Når: Gjennom hele året

Gjennom 2020 og frem mot landsmøtet i 2021 skal Arbeiderpartiet utvikle nytt partiprogram. Etter to dårlige valg er det en presset Jonas Gahr Støre som leder arbeidet i programkomiteen. Hvor landets største parti lander i viktige saker, vil ha avgjørende betydning for norsk politikk i lang tid fremover. Skal du følge en politisk prosess neste år må det bli programarbeidet i Arbeiderpartiet.  

11. Bonus: Årets krise ?

Hvor: Hvor som helst

Når: Når som helst 

2019 var preget av en god dose politiske skandaler. Nytt i fjor var at også mediene gikk fra å dekke politiske skandaler til å være en viktig del av dem. Hvilket parti eller mediehus blir først ut i 2020 ?

Bildeakkreditering: 1:Bilde: Bjørn Inge Bergestuen /FrP, 2: James Claffey on Unsplash, 3,4,7,8,9: Hans Kristian Torbjørnsen, 3: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet, 5: Flickr/Liv Aarberg/Venstre, 10: Flickr/Pål Laukli/Arbeiderpartiet, 11: Ante Hamersmit on Unsplash