Norge går for halv maskin. Mange jobber hjemmefra mens andre er pålagt reduserte arbeidstider. Produktivitetsfallet blir betydelig for Norge og verden, men det finnes alternativer til tommeltvinning og Netflix-maraton.

Det aller beste hadde selvsagt vært om vi klarte å være like effektive hjemme som på jobb. Selv de aller mest drevne kontor-nomadene og hjemmejobberne vil få en betydelig nedgang i produktivitet – rett og slett fordi alt henger sammen. Det er bare å stramme beltet, dette kommer til å bli røff sjø for alle – både på kort og lang sikt.  

Så hva gjør vi når det ikke er flere møter som skal avholdes, strukturkapitallageret er smekkfult og innboksen er tom? Da er kanskje anledningen god for å investere litt i seg selv – iallfall innimellom når deponiet av omsetningsfremmende aktiviteter er tømt.

Det finnes enorme mengder av digitale læringskurs i markedet. Noen koster penger mens mange, gjerne i offentlig regi, er gratis. Noen av de kommersielle tilbyderne har gratis prøveperioder slik at du enkelt kan finne ut om dette passer for deg.

De fleste universitet og høgskoler har også kostnadsfrie e-læringstilbud – som for eksempel Harvard og Universitetet i Oslo. Denne typen kurs kalles ofte MOOC (Massive Open Online Course) og et raskt nettsøk viser deg et enormt mulighetsrom.

Vi omgir oss jo med digitale verktøy – og svært ofte leveres disse med egne opplæringsmoduler. I Gambit H+K benytter vi for eksempel Hubspot – og denne leverandøren tilbyr enorme mengder sertifiseringer og kursopplegg innen digital markedsføring til sine kunder. Microsoft har også en del treningsopplegg for sine produkter.

Til slutt er det lurt å nevne mulighetene for å etablere egne onlinekurs for ansatte, kunder og partnere. Hva med å dele av egen kunnskap? Ett av verktøyene som kan brukes til nettopp dette er Kahoot. De fleste tenker kanskje gøyale quiz-er og prøver i skoleverket, men det er også svært enkelt og intuitivt å utvikle solide online opplæringsløp.

Online arrangementer lar seg også gjennomføre forholdsvis enkelt. Pexip er ett av selskapene som har verktøy for nettopp dette.

Når vi først sitter hjemme, gjerne på ultraraske nettforbindelser kraftige PCer med sylskarpe webkamera – da er det kanskje en god anledning til å investere i deg selv, dine kollegaer, partnere eller kunder.

Fire muligheter:

  • Kommersielle e-læringsleverandører (bruk prøveperioden)
  • MOOC – gratiskurs fra offentlige og private utdanningsinstitusjoner
  • Opplæring i arbeidsgivers verktøy
  • Lag egne online kurs – for kollegaer, partnere eller kunder