«Man kan diskutere hvor demokratisk det er at disse to små statene, Iowa og New Hampshire, i praksis blir så avgjørende i disse nominasjonsprosessene»

I dag er det primærvalg i New Hampshire. For tre av de fire demokratiske toppkandidatene er det vinn eller forsvinn.

Selv om det fortsatt er 11 kandidater som henger med, står valget nå i praksis mellom fire personer: Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Joe Biden og Pete Buttigieg.

De to som kunne si seg fornøyde med resultat i Iowa, selv om tallene fortsatt ikke er helt klare, var Sanders og Buttigieg. For Biden var resultatet «et slag i magen», som han karakteristisk sa det. Warren hadde heller ingen grunn til å sprette champagnen.

I dag er det mye som står på spill.

New Hampshire mener selv de er det første ordentlige valget i denne nominasjonsprosessen. Selv om

Iowa alltid er første stat ut, holder de seg med en upraktisk og smått kaotisk form for stemmegivning. Svært enkelt forklart møter alle som vil stemme f.eks. i gymsalen på nærmeste skole, og så stiller man seg i det hjørnet som representerer ens favoritt. Om ens favoritt viser seg å tiltrekke en liten andel av de som er til stede, kan man tusle over til et annet hjørne for å støtte en kandidat som man tenker faktisk kan hevde seg.

New Hampshire er et mer regulært valg hvor man setter et kryss på et papir. Dette blir garantert et mer ryddig valg enn hva vi opplevde i Iowa forrige uke.

Det som gjør New Hampshire særlig uforutsigbar er at hele 40 prosent av de registrerte velgerne er uten partitilhørighet. Disse velgerne kan i praksis bestemme seg for både hvilket parti og hvilken kandidat de vil stemme på når de står inne i stemmeavlukket siden republikanerne har primærvalg samtidig. Meningsmålingene i forkant av primærvalget har derfor store feilmarginer. 

Bernie Sanders vant denne staten i 2016 med klar margin og leder på meningsmålingene. Et dårlig resultat for ham i dag vil bli tolket som at luften har gått ut av hans kampanje. Han vil være med videre, men klart svekket.

Skulle Sanders derimot bli utropt til vinner både i Iowa og New Hampshire kan han reise videre til Nevada vel vitende om at den som vinner begge disse statene historisk alltid blir partiets kandidat. Den seneste som klarte det, var John Kerry i 2004.

Elizabeth Warren må ha et godt resultat i dag. Hun konkurrerer med Sanders om de som tilhører venstresiden i partiet. Dersom Sanders gjør det bra og Warren skuffer, er hun i praksis ferdig.

Tidligere visepresident Joe Biden bør bli nummer en eller to i dag. Hans kampanjeleder har sagt at de kommer til å gi full gass videre uansett, men det er han jo nesten nødt til å si. Jeg er mer usikker. For de som liker å peke på historien, så har ingen i moderne tid endt opp som sitt partis presidentkandidat uten å bli nummer en eller to i New Hampshire.

Den eneste som helt sikkert tåler et midt-på-treet resultat i dag i New Hampshire er Pete Buttigieg. Han kom som en komet i Iowa, og vil være med videre nærmest uansett. Han vil likevel ha momentum.

Man kan diskutere hvor demokratisk det er at disse to små statene, Iowa og New Hampshire, i praksis blir så avgjørende i disse nominasjonsprosessene. Men det er uansett noe kandidatene må forholde seg til.

I New Hampshire i dag er det mye som avgjøres.

Mest sannsynlig er det vinn eller forsvinn for en eller flere av toppkandidatene.

(Saken ble først publisert på Nettavisen).